

Caldirile de birourile din Romania sunt clasificate astfel: clasa A, clasa B sau clasa C, in functie de caracteristicile indicate de BOMA International – Building Owners and Managers Association International. Fara a avea caracter obligatoriu, criteriile BOMA de clasificare si masurare a spatiilor de birouri se folosesc pe scara larga, in intreaga lume, inclusiv la noi.
BOMA (Building Owners and Managers Association) este o organizatie profesionala din U.S.A. a tuturor persoanelor implicate in proprietatile comerciale: proprietari si manageri, developeri, specialisti in leasing imobiliar, furnizori de produse si servicii pentru spatiile comerciale.
Clasa A:
- amplasare centrala sau intr-un district de afaceri, vizibilitate buna, accesibilitate auto fluida;
- suprafata totala de cel putin 10000 mp si suprafata inchiriabila/nivel cel putin 1000 mp;
- raportul procentual dintre suprafata utila si cea construita cel putin 85%;
- cel putin 1 loc de parcare la 70-150 mp inchiriabili (in functie de locatie, centrala sau nu);
- finisaje moderne, de clasa, durabile;
- lifturi cu perioada de asteptare sub 30 secunde;
- flexibilitate in compartimentare;
- cablare telefon, date, conexiune internet;
- Building Management System (BMS), sistem de administrare automatizata a cladirii (soft care controleaza, monitorizeaza si comanda incalzirea, aerul conditionat, ventilatia, illuminarea si securitatea);
- inaltimea pe nivel pana la tavanul fals minim 2,7 m;
- servicii de paza si supraveghere a cladirii, intretinere si curatenie, restaurant.
Clasa B:
Spatiile de birouri nu indeplinesc cel mult doua criterii pentru a se incadra in clasa A
Clasa C:
Spatiile de birouri nu indeplinesc mai mult de doua criterii din cele prezentate la clasa A.
Cladirile verzi
Intre cladirile de clasa A pot fi intalnite si „cladirile verzi”. Cladirile verzi sunt sustenabile din punct de vedere ecologic si respecta anumite standarde in timpul proiectarii, construirii si folosirii. Sunt cladirile care au un impact cat mai redus asupra poluarii mediului. Certificarile pentru cladirile verzi sunt date de institutii independente, locale sau internationale. Cele mai cunoscute certificari de acest gen sunt: LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), BREEAM (BRE Environmental Assessment Method), HQE (Haute Qualité Environnementale), DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen.