“Stocul creditelor în lei acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe a făcut un salt de 90 de milioane de lei în luna iulie, ceea ce echivalează cu vânzarea a 500 de credite noi, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor publicate de BNR. Creşterea lunară este de 4%, adică cel mai rapid ritm înregistrat din aprilie 2006 încoace.
Practic, bancherii au acordat de trei ori mai multe credite faţă de media lunară a ultimului an, determinantă pentru accelerarea vânzărilor fiind dispariţia garanţiilor în euro acordate prin programul Prima casă. Băncile mari au terminat în luna iulie plafoanele de garanţii în euro pentru credite Prima casă, iar statul a decis să nu mai aloce decât garanţii în euro pentru continuarea programului.
Clienţii au acum varianta unui credit în euro standard mai ieftin, dar cu avans de 25%, sau a unui credit Prima casă în lei, cu avans de 5%, dar cu o dobândă mai mare. Dacă un ipotecar în euro se vinde cu o dobândă de sub 5% pe an, cel mai ieftin credit în lei abia coboară puţin sub 7% pe an cu dobânda efectivă. La creditele standard în lei, dobânda porneşte tot de la 7% pe an.
Isarescu a punctat, de asemenea, ca reducerea dobanzii cheie la creditarea in lei este importanta pentru programul Prima Casa. ”Cred ca va ajuta foarte mult, pentru ca si in acordul cu FMI si in cel cu UE, bazate pe ultimele recomandari ale Bancii Centrale Europene, recomandari care au plecat si de la experienta noastra in ceea ce priveste creditul in valuta, programul “Noua Casa” este prevazut sa se deruleze numai in moneda nationala”, a declarat guvernatorul BNR.
BNR a avut initiativa de a reduce costurile creditarii in dobanda nationala, in conditiile in care, comparand un credit imobiliar in lei cu unul in euro, se poate observa o diferenta de 30% in detrimentul celui in moneda nationala. Intrebat de jurnalistii prezenti la briefing cum vor primi bancile aceasta masura si daca se va vedea in costul creditarii, guvernatorul Bancii Centrale a mentionat ca spera ca bancile sa vada pozitiva decizia reducerii dobanzii cheie si sa actioneze.”
Ziarul Financiar, Editia 11.09.2013