Prima Casa este un program al guvernului României destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, guvernul garanteaza 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei.
Valoarea maxima a creditului este de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu exista limita de vârsta.
Etape
În prima etapa, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat garantii pentru mai mult de 18.500 de locuinte, in valoare de aproximativ 770 milioane euro. Valoarea maxima a unui imprumut a fost de 57.000 de euro.
În etapa a doua a programului, care a demarat in februarie 2010, Fondul a acordat garantii pentru aproximativ 5.800 de locuinte, valoarea acestora fiind de circa 220 milioane euro. Bugetul alocat in 2010 pentru sustinerea achizitiei primei locuinte este de 700 de milioane de euro, fata de un miliard de euro alocati in 2009. Creditul Prima Casa reprezinta un credit acordat in lei sau in euro in vederea:
1.achizitionarii unei locuinte finalizate;
2.achizitionarii unei locuinte nefinalizate, aflate in diverse stadii de constructie, dar ce urmeaza a se achizitiona imediat dupa finalizarea ei (banca va emite o promisiune unilaterala de creditare);
3.constructia unei locuinte.
Clientii eligibili pentru creditul Prima Casa sunt persoanele care fie nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Programul Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp.
Valoarea acordata prin credit Prima Casa este de 57.000 euro pentru achizitie locuinta finalizata sau 66.500 euro, doar pentru constructiile noi, care au autorizatie de constructie eliberata dupa data de 22.02.2010, iar un avans Prima Casa este de minim 5%.
Perioada de creditare este de minim 120 luni si maxim 360 luni. Veniturile acceptate pentru credite Prima Casa sunt cele standard acceptate de banci: venituri din salarii, pensii, drepturi de autor, rente viagere, dividend, activitati independente, diurne personal Navigant, cu exceptia veniturilor din chirii.
Pentru anul 2016, Guvernul Romaniei a stabilit un plafon Prima Casa de 1.5 milioane euro.